keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Caramel Buttercream

Hyvää iltaa!

Kuten edellisestä postauksesta kävi ilmi, nyt on vuorossa super-delicious caramel-kuorrutteen ohje!
Kuorrutetta voi käyttää yhtä hyvin cupcakejen kuin kakkujenkin kuorruttamiseen.
Kakku meni tosiaan äitini kihlajaisjuhliin, toiveena oli makea. Täytteeksi valitsimme parin toiveesta vadelmahilloa aidoilla vadelmilla, banaanisiivuja ja omana lisänä herkullinen tummasuklaamousse.



Caramel Buttercream -ohje:

7dl sokeria
3,5dl piimää
500g kylmää voita
1tl soodaa
3/4tl suolaa
n. 5dl tomusokeria
1tl vaniljasokeria

1. Sekoita sokeri, piimä, 340g voita ja sooda ISOSSA kattilassa. Seosta kuumentaessa se kolminkertaistuu tilavuudeltaan! Kiehauta.
2. Koko ajan sekoittaen kuumenna 115 asteeseen. Kaada isoon kulhoon ja jäähdytä sähkövatkaimen kanssa n. 2min.
3. Lisää loppu voi, suola ja vaniljasokeri, vatkaa tasaiseksi. Lisää tomusokeria 1dl kerrallaan ja vatkaa maksimiteholla kuohkeaksi kreemiksi. Huolehdi että seos on tasaista.

Käytä heti! Kreemi jähmettyy todella nopeasti.
Vaikka seos ei olisikaan kuohkeaa, sen voi silti levittää kakun päälle, sillä se jähmettyy jääkaapissa.
Paras tulos tulee aidosta voista, mutta myös margariininkin käyttö onnistuu.




Ruusut ja lehdet on tehty vaniljanmakuisesta kaulintamassasta.


-Dr.Sugar-

11 kommenttia:

  1. Milläs tekisit maidottoman version? Onko piimällä joku konkreettinen virka vai kävisikö vaikka kookosmaito yms yhtä hyvin?
    Näyttää herkulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdollisesti joku soijajogurtti tms saattaisi käydä piimän tilalle! Lähinnä sillä on vain virkaa että se on "hapanta" :)

      Poista
  2. Käsittämättömän herkullisen näköinen ja kuuloinen kakku!! Ihan vesi tuli kielelle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuorrute on kyllä.. aika uskomattoman hyvää :) tuli ehkä syötyä sitä vähän liikaakin ennen kuin saatiin se edes kakkuun :)

      Poista
  3. Vastaakohan tämä kuorrute Arnoldsin donitsien kinuski kuorrutetta?? :D se on nimittäin niiiiin herkullista!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tämä kuorrute ei oikeastaan ole samanlaista koostumukseltaan, eikä itse asiassa maullisestikaan! Mutta herkullista tämä kyllä on, sen voimme taata! :)

      Poista
  4. Hei! Kuulostaa kyllä hyvältä, enkä missään oo törmänny vastaavaan kuorrutteeseen. Minkä kokoisen kakun ohjeen määrällä kuorruttaa? Entä, kun mulla ei oo lämpömittaria, niin onko vinkkiä, kuinka kauan pitää keitellä, että ois sen 115 asteinen, eli mistä tietää, että on valmista kulhoon kipattavaksi? Tekis mieli kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Jep eipä Suomessa tälläiset ole kovin tunnettuja! :) Tällä kuorruttaa ainakin 24cm halkaisijan kakun, ehkä isommankin. Voi ilman mittariakin kokeilla, seos on valmis kun se on saavuttanut karamellisen ruskean sävyn. Tähän menee n. 10-15 minuuttia :) suosittelen kuitenkin lämpömittarin hankintaa! :)

      Poista
  5. Hei taas! Nyt on testattu, ja Nam, olihan se hyvää! Tosin, kaikessa makeudessaan aika suolainen mun makuun, joten tulikin mieleen, että oisko tässä pitäny käyttää suolatonta voita?

    Tein 1/2 annoksen, josta riitti 18 cm kakkuun paksu kerros ja jäi vielä ylikin. MUTTA siis eihän mulla koostumus ollut todellakaan samannäköistä, kuin tuossa teidän kuvassa näyttäisi olevan. Todennäköisesti keitin liian pitkään (vaikka hommasin sen mittarinkin ja lopetin keittämisen 113 asteessa, mutta oli jo tosi ruskeaa) ja/tai laitoin liikaa tomusokeria (pistin n. 2,5 dl). Tuloksena oli paksuhko kreemi, jota oli vaikea levittää kakun päälle ohuelti/siististi. Pinta oli mattamainen eikä sellainen kiiltävä, kuten teillä kuvassa. jäähdyttyään/ jähmetyttyään hieman koostumus oli aikalailla fudgemainen. Sain sen kuitenkin kakun päälle laitettua, mutta kakun oltua hetken jääkaapissa kuorrute oli valunut osittain reunoilta alastpäin. Tämä johtui lienee siitä, että levitysvaiheessa kreemi oli vielä hieman lämmintä, joten liekö täyte ottanut onkiinsa eikä jaksanut pitää kreemiä yllä. Mutta kiitos fudgamaisen koostumuksen kuorrute oli käsin nosteltavissa ja taputeltavissa takaisin ylös ;) Eli ei mikään kaunis yksilö tullut tästä koeversiosta :)

    No sitten yön jälkeen kahdesta kohdasta kuorrutteen alareunasta valui kinuskimaista litkua?? Siis saman mankuista kuin tuo kuorrute, mutta nesteenä...

    Eli ei auta, kuin kokeilla joskus uudestaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moimoi! Kiva että maku oli kohdallaan! :)

      Mekin tehtiin tästä ns. testiversio, joka meni suoraan sanottuna persiilleen. Meillä oli ongelmana, että jäähdytimme massaa liian kauan ennen tomusokerin lisäämistä, jolloin massasta tulee liian paksua ja hankalaa työstää.
      Itse käytimme myös _suolattua_ voita, mutta kai nämäkin on makuasioita. :)

      Tuosta nesteen valumisesta on kaksi teoriaa; voi saattaa erottua kuorrutteesta, jos sitä on joko kuumennettu liian vähän tai liian kauan.
      Muistan joskus Korkeasaaressa työskennellessäni murotaikinaa (jostakin kumman syystä) pidettiin huoneenlämmössä, ja leipomon lämpötila oli siinä 35 asteen lukemilla. Taikinan lämmetessä voi oli tullut taikinasta ulos.
      Eli ensi kokeilukerralla suosittelisin tomusokerin lisäämisen jälkeen vatkaamaan massaa, kunnes se on kunnolla jäähtynyt (tai vähintään kädenlämpöistä)

      Toivottavasti tästä oli apua, ja onnea seuraavaan yritykseen! :)

      Poista

Jättäkää kommenttia, herkkusuut :--)