lauantai 24. toukokuuta 2014

Tumma Marenki - Brown Sugar Meringue

Heippa!

Blogissa oli pieni hengähdystauko, sillä kulunut vuosi oli melkoisen kiireinen ja rankka. Ja nyt kesän alkaessa energiaa riittää taas enemmän. Pitkän pitkän breikin jälkeen oli lähes pakko saada leipoa jotain. Syntyi kakku. Siitä emme ole varmoja kuka sen syö, mutta jääkaappia koristaa pastellinen herkullinen kakku. Siellä se nyt on. Ja kohta täälläkin.
Palataan kakkureseptiin parin päivän sisällä ja keskitytään nyt ensin kuorrutteeseen.
Marenki on ihanan pehmeää ja pumpulista makeaa kuorrutetta, kuin vaahtokarkkia! Tulimme sitten miettineeksi miltä mahtaisi maistua marenki tummaan sokeriin tehtynä.
Vastaus: paahdetulta vaahtokarkilta! 
Kieltämättä maistellessa kuorrutetta tuli sellainen olo, kuin pitäisi olla metsässä nuotion äärellä paistelemassa vaahtokarkkeja ja kertomassa kauhutarinoita. Ehkä ensi kerralla sitten!
Tässä nyt kuitenkin ohjetta ihanaan täytteeseen tai kuorrutteeseen.


Ohje;

5 valkuaista, huoneenlämpöisiä
3 ½ dl fariinisokeria
½ dl vaaleaa siirappia/glukoosia
½ dl vettä
2 rkl vaniljatahnaa
2½ dl tomusokeria

1. Eroittele valkuaiset kulhoon. Anna seisoa huoneenlämmössä hetki kunnes mittaat muut ainekset.
2. Mittaa keskikokoiseen kattilaan fariinisokeri, siirappi, vesi ja vaniljatahna. Lämmitä n. 105-110 asteeseen.
3. Samalla kun lämmität sokeriseosta, vaahdota valkuaisia vaaleaksi, pehmeäksi vaahdoksi. Vaahdota kunnes voit kääntää kulhon ylösalaisin ja vaahto ei valu kulhosta.
4. Kun sokeriseos saavuttaa halutun lämpötilan ja vaahto on valmis, kaada sokeriseos ohuena nauhana vaahdon joukkoon koko aika sekoittaen.
5. Sihtaa joukkoon tomusokeri ja vatkaa kunnes seos on kuohkea.

Täytä, kuorruta tai laita valmis seos jääkaappiin. Se säilyy siellä yön yli (ellet syö sitä)!



-Dr.Sugar-


5 kommenttia:

  1. Nam, näyttää hyvältä :D Onneksi olkoon kirjan julkaisun johdosta :) Upea saavutus!

    VastaaPoista
  2. Wau, pitääpä kokeilla piakkoin! En ole koskaan tullut miettineeksikään, että marengin voisi tehdä tummastakin sokerista. Millaisen kakun kuorrutteeksi suosittellisitte? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kummankin kommenteista! Sanoisin että tumma marenki oli omaan makuun jopa parempaa! :) laitamme parin päivän sisällä kuorruttamamme kakun reseptiä, mutta toki tämä kuorrute sopii lähes minkä tahansa kakun päälle. Ja miksei tottakai muffineidenkin pinnoitteeksi! :--)

      Poista
  3. Moi! Sopiiko tämä vain kuorrutteeksi, vai voisiko tästä tehdä ihan uunissa paistettavia marenkeja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tehty italialaisen marengin tyyliin, eli toimii parhaiten kuorrutteena ja täytteenä! Uskoisin kyllä että esimerkiksi pinnan paahtaminen polttimella toimisi samalla tavalla kuten normaalissa, vaaleassa marengissakin.

      Poista

Jättäkää kommenttia, herkkusuut :--)