keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Piparminttu-vaahtokarkit

Tsau.

Vaahtokarkit on niin hyviä. Ja vielä kun niihin lisätään ripaus raikasta minttua on joulun lempparilahja valmis. Näitä on kiva antaa eteenpäin toisille herkkusuille. Pakkaa vaahtikset vaikka nättiin lasipurkkiin ja koristele silkkinauhoin! Pistä menemään vinkkilappu lahjan mukana että 'vaahtikset sopii hyvin kuuman kaakaon kaveriksi!' :)




Ohje;

2 rkl maissitärkkelystä
2 rkl tomusokeria

1. Sihtaa tomusokeri & maissitärkkelys yhteen, siivilöi n. 20x20cm vuoan pohjalle peittävä kerros. Säästä kuitenkin osa myöhemmäksi.

4 rkl vettä
5 dl sokeria
1 ½ dl glukoosia (tai vaaleaa siirappia)
3 rkl liivatejauhetta
1 dl kylmää vettä
½ tl piparminttuöljyä/ 1tl piparminttuaromia
+ punaista elintarvike väriä

1. Mittaa sokeri, glukoosi ja 4 rkl vettä paksupohjaiseen kattilaan. 
2. Mittaa isoon lämpöä kestävään kulhoon liivatejauhe ja kylmä vesi. Laita sivuun.
3. Lämmitä sokeriseosta liedellä kunnes se saavuttaa 117 asteen lämpötilan. Lisää joukkoon piparminttuöljy.
4. Kaada liivateseoksen päälle ja vatkaa sähkövatkaimen hiljaisimmalla teholla kunnes koko sokeriseos on liivatteiden joukossa.
5. Vaahdota seosta noin viiden minuutin ajan kunnes seos on kuohkeaa, sitkeää ja kiiltävää.
6. Kaada tomutettuun vuokaan. Ripottele pinnalle esimerkiksi hammastikulla punaista väriainetta pilkuiksi. Vetele pisaroista viivoja joka suuntaan hammastikulla tai veitsellä marmoroiden vaahtokarkin pinnan. (Tässä vaiheessa seos on jähmettynyt ja siitä saattaa jäädä roikkuvia osia hammastikkuun.) Viimeistele kuitenkin kuvio ja tomuta pinta.
7. Anna jähmettyä vähintään neljän tunnin ajan tai yön yli huoneenlämmössä. Suojaa pinta esimerkiksi leivinpaperilla ettei vaahtokarkkeihin mene likaa tai pölyä.
8. Massan jähmetyttyä leikkaa sopiviksi paloiksi (saksilla onnistuu helpoiten) ja pyörittele tomussa.

Vaahtikset säilyy 3-5 päivää suljetussa ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä (jos siis maltat olla syömättä niitä).




Teettekö te itse joulun herkkulahjoja, mitä?=)

-Dr.Sugar-

8 kommenttia:

  1. Ihan superherkullisia kuvia taas, kuten aina! :) Ja en vielä oo päättäny kaikista ihanista ohjeista, että mitä sitä oikeen jouluks tekis :--D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eiköhän sitä joku spesiaaliherkku löydy, runsaudenpula on aina hyvä asia! :)

      Poista
  2. Ohjeessa on tuo 1dl vettä mut kirjotuksessa mainitaan vain 1/2dl vedestä. Mihin se toinen 1/2dl käytetään? Kysyy tyhmä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi. Pieni kirjoitusvirhe, eli siis tuon 1/2dl sijasta tuo 4 rkl 😊 hyvä kun spottasit!

      Poista
  3. Nam, näyttää ja kuulostaa hyvältä! Ite aattelin tehdä lahjaksi piparisuklaata, kun hyvän ystävän suosikki vedettiin markkinoilta:) harmi vaan etten ehtinyt sitä ikinä maistaa, joten aika sokkona mennään:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvänä vinkkinä tuohon; murskaa piparia fasun siniseen. Tulee sama tuote 😊 oli nimittäin meikän lemppari myös! mukavaa joulun odotusta!

      Poista
  4. Pystyykö liivatejauheen korvaamaan millään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä en kyllä lähtisi vaihtamaan liivatejauhetta pois, se on juuri se mikä saa näihin sitkon :p

      Poista

Jättäkää kommenttia, herkkusuut :--)