perjantai 29. huhtikuuta 2016

Sitruuna-mansikkakakku

Moi.

Nyt jotain kesäisen raikasta. Sitruunalla ja mansikalla ei voi mennä pieleen. Tämä kakku sopisi hyvin kesän juhliin ja täytyy kyllä itsekin tehdä tätä uudestaan kesällä makeista kotimaisista mansikoista.
Pohjana oli tavallinen sokerikakkupohja sitruunalla maustettuna, välissä mascarpone-kermaa, marmeladia ja mansikoita. Pinnalle laitoimme heleän pinkiksi värjätyn marenkivoikreemin.


Ps. pahoittelut ihmekuvista, ne otettiin pari minuuttia ennen kuin kakkua tultiin hakemaan ;)

Kakkupohja (lasitekniikalla);

5 huoneenlämpöistä kananmunaa, mitattuna lasiin
saman verran lasiin sokeria
saman verran lasiin erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
+ sitruunankuorta

1. Vuoraa n. 24 cm kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat voilla.
2. Mittaa munia, sokeria ja jauhoja kaikkia saman verran laseihin. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Esilämmitä uuni 175 asteeseen.
3. Vaahdota sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kokeile munavaahdon valmiutta nostamalla vatkaimia taikinasta ja piirtämällä niistä kahdeksikko taikinaan. Jos kuvio pysyy pinnalla vaahto on valmista, jos ei, jatka vatkaamista.
4. Nostele sihdatut jauhot hellästi kolmessa/neljässä erässä taikinaan. Nostele myös sitruunankuoriraaste joukkoon. 
5. Kun kaikki on sekaisin, kaada massa vuokaan ja paista uunin alemmalla tasolla n.40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla.
6. Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä vuoassa muutamia minuutteja ja kumoa se sitten ritilälle jäähtymään.
7. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.

Mascarpone-kerma;

250 g mascarponea
3 ½ dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
+ sitruunankuorta

1. Notkista mascarpone ja sokeri kulhossa.
2. Vaahdota toisessa kulhossa vispikerma jämäkäksi vaahdoksi.
3. Kääntele kerma nuolijalla hellästi tuorejuustoseoksen joukkoon. Lisää lopuksi sitruuna.

Marenkivoikreemi;

5 kananmunan valkuaista
3 dl sokeria
325 g voita
1-2 tl vaniljasokeria


1. Kumoa valkuaiset ja sokeri kuumutta kestävään kulhoon. Kuumenna kattilassa vettä ja nosta kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Vatkaa käsivatkaimella kunnes seoksen lämpötila on 55-65 astetta, tai kunnes kaikki sokerikiteet ovat sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta.
2. Jatka vatkaamista sähkövatkaimella, kunnes seos on ilmavaa. Vatkaa kunnes seos on jäähtynyt,  n. 5-10 minuutin ajan. Tätä voi nopeuttaa esimerkiksi lisäämällä kylmän kostean pyyhkeen kulhon ulkopohjalle.
3. Lisää voi vähitellen pieninä nokareina. Kun kaikki voi on lisätty, vatkaa seosta vielä muutama minuutti. Älä hätäänny, jos seos juoksettuu. Jos seos on liian kylmää, laita kulho muutamaksi sekunniksi vesihauteeseen ja vatkaa sileäksi. Jos se on liian lämmintä, laita kulho hetkeksi jääkaappiin ja sitten vatkaa sileäksi. Juoksettuminen johtuu yleensä eri lämpöisistä aineksista.
4. Lisää viimeisenä vanilja & väriaine (lisää vähitellen). Sekoittele hyvin.

+ n. 200 g mansikkamarmeladia
+ n. 200g tuoreita mansikoita, pilkottuna
+ n. 2 dl nestettä kostutukseen (käytimme simaa!)
+ koristeeksi mansikoita, nonparelleja, suklaata...

Kakun kokoaminen; 

Suosittelemme täyttämään kakun jo edellisenä iltana, että kakku saa tekeytyä viileässä. Näin kakusta tulee kosteampi ja maukkaampi.

1. Vuoraa kakkupohjan paistamiseen tarkoitettu kakkuvuoka kelmulla.
2. Aseta ensimmäinen leikattu kakkupohja vuoan pohjalle ja kostuta se. (itse laitamme aina siisteimmäin pohjan alimmaiseksi, pinnasta tulee kaunein)
3. Levitä lusikalla pohjan päälle puolet marmeladista. Sitten puolet mascarpone-vaahdosta ja viimeiseksi pilkottuja tuoreita mansikoita.
4. Aseta seuraava kerros ja toista äskeiset vaiheet.
5. Lisää viimeinen kerros, kostuta päälimmäinen kerros huolella. Varsinkin reunoilta. Kelmuta pinta ja anna tekeytyä seuraavaan päivään tai vähintään muutaman tunnin ajan.
6. Ota pinnalta kelmu pois. Aseta lautanen kakkuvuoan päälle ja kumoa kakku siihen. Irrota loput kelmut. Jos täytteitä on tullut "ulos", siisti reunat palettiveitsellä.
7. Ota valmis marenkivoikreemi ja päällystä kakku sillä. Laita ensin kevyt kerros (murukerros) ja sitten uusi kerros. Näin päälliseen ei tule muruja.
6. Koristele haluamallasi tavalla!


Pysykäähän kuulolla! Vapun jälkeen on tulossa hauska haaste!
Hyvää vappua kaikille!

-Dr.Sugar-

4 kommenttia:

  1. Taijan tehä äitienpäiväksi. Tosi kaunis ja vähän erilainen kakku :) Vähän jo kyllästynyt sokerimassakakkuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu ei massakakkuja tule meidänkään äideille :)

      Poista

Jättäkää kommenttia, herkkusuut :--)