sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Vappumarengit

Heipsan!

Vielä "viime hetken" vappu-reseptiä teille. Värikkäät marengit sopivat hyvin vappupöytään ja eri aromeilla saat marenkeihin haluamasi maun. Tavallinen vanilja tai sitruuna voi olla mieleesi arkena, mutta vappuna voi villiintyä ja kokeilla vaikkapa lakritsia tai kuohuviiniä (kaikkeen sitä löytyykin aromeita)! Tämä ohje on Meringue Girlseilta alunperin ja voin väittää etten koskaan enää kokeile muuta reseptiä, niin ovat nimensä veroisia. Uskomattoman kuohkea massa takasi sen, että marengeista sai pursotettua tasaisen kauniita, myös ilman tyllaa. En löytänyt tälle reseptille suomenkielistä ohjetta, joten tässä sitä tulee!



Ohje (n.2 uunipellillistä);

300 g erikoishienoa sokeria
150g valkuaisia

+ makuainetta
+väriainetta

1. Mittaa ainekset. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Laita uunivuokaan leivinpaperi ja kaada sokeri siihen. Odottele että uuni lämpeää oikeaan asteeseen ja laita sokerit uuniin. Lämmitä niitä noin viiden minutin ajan.
3. Samalla kun sokeri lämpeää uunissa vaahdota valkuaiset. Ne ovat valmiita kun voit kääntää kulhon toisinpäin ja vaahto ei valu.
4. Sokeri on valmista kun se alkaa sulaa reunoilta, mutta keskellä on vielä normaalia, ota uunista. (ja aseta uunin lämpötila 90-100 asteeseen)
5. Pistä vatkain päälle ja kauho isolla lusikalla tai pienellä kauhalla sokeria valkuaisvaahtoon koko aika sekoittaen. Anna edellisen satsin aina sulaa joukkoon ennen seuraavan lisäämistä. Lisää kunnes kaikki sokeri on seassa. (jos sulaneet reunat ehtivät ruskettua tai jähmettyä, älä lisää niitä).
6. Jatka vaahdottamista n. 5 minuutin ajan tai kunnes vatkaimet massasta nostaessa saat "marenkihuippuja" ja pyöritellessäsi marenkimassaa sormiesi välissä, et tunne sokerikiteitä.
7. Värjää & mausta. Kauho pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla varustetulle uunipellille.
8. Anna kuivua uunissa n. 40-60 minuuttiin. Varmista ettei marengit saa uunissa väriä, sillä uunien tehoissa on eroja. Marengit ovat valmiita kun ne irtoavat leivinpaperista.

VINKKI! Jos haluat kauniisti yksi tai monivärisiä marenkeja, tee se näin; aseta haluamasi tylla pursotin pussin päähän. Käännä pursotinpussi väärinpäin esimerkiksi ison limupullon tai viinpullon päälle (älä kokonaan että saat se käännettyä takaisin & tylla ei irtoa). Sivele haluamiasi väriaineita runsaasti pussin sisäpinnalle pystysuoraan. Käännä pussi varovaisesti oikeinpäin ja kauho marenkimassaa sen sisälle. Voit vielä painella pussia että väri tarttuu marenkiin.
Parhaiten värjäykseen sopii geelimäiset värit.



Tiedättekö joskus kun joku resepti on niin hyvä että harmittaa ettei itse keksinyt sitä? No tämä resepti on niin hyvä että ihan sama kuka sen keksi, onneksi se vain on olemassa!
Täytyy (nolona) myöntää että sokerin lisäämisen kuumana ei olisi KOSKAAN käynyt mielessänikään, mutta nyt en enää koskaan vaihda tyylistä pois. (Leipurin)hatunnostoni teille Meringue Girls, tämä resepti on mahtava.

-Dr.Sugar-

14 kommenttia:

  1. Nää on niin ihanan värisiä. Ja resepti on mielenkiintoinen, pakko kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja niin on, en ollut ikinä ajatellutkaan laittaa sokeria uuniin, mutta toimi! :)

      Poista
  2. Jes, kiitos reseptistä! Näitä täytyy kokeilla pikimmiten, maistoin nimittäin viime syksynä Lontoossa The Cake & Bake Show'ssa Meringue Girlsien marenkeja (yksisarvisen kakkaa), ja ihastuin ikihyviksi. Aika kaukana niistä perinteisen kuivista kikkaroista!! ..Eli tais olla varsin tuore tuotos yksisarviselta ;) Erikoinen ohje kyllä, en oo vastaavaan aiemmin törmännyt! Ootte saaneet aivan upeita pursotuksia aikaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooooh, unicorn poo on vähän omallakin kokeilulistalla taas kesäkuussa kun Lontooseen eksymme ;) resepti on erikoinen, mutta marengit tosiaan peittosivat muut kokeilemamme reseptit 100-0. Meringue Girlsit on niin meidän idoleita! ;)

      Poista
  3. Oiii, miten ihanan näköisiä... ja varmasti myös herkullisia! <3

    VastaaPoista
  4. Samalla ohjeella teen yleensä marengit ( yli 35v) mut toi värjäys on uutta pitääpi testata..

    VastaaPoista
  5. Mulla on ollut marengit kohta 2 tuntia uunissa ja vieläkään eivät irtoa paperista... Tehoton uuni vai jotain muuta kenties?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooh, mikähän siinä voi olla? Meillä oli ensimmäinen satsi juuri tuon verran uunissa ja toinen satsi vähän kauemmin (eivät mahtuneet samaan aikaan). Tosiaan uuneissahan on kovinkin paljon eroja, mutta standardi on tuo 100 astetta marengeille (joskus jopa vähemmän). Toivottavasti kuitenkin onnistui!

      Poista
    2. Voisiko vika olla siinä että paistoin nämä ritilän päällä leivinpaperilla? Pellin kanssa lämpö todennäköisesti olisi tullut paremmin myös pohjasta. Kyllähän ne lopulta sitten irtosivat :D

      Onko tällä reseptillä marengin koostumuksen tarkoitus olla läpeensä rapsakka vai pitäisikö jäädä sitkeäksi sisältä?

      Taidan kokeilla tänään uudestaan pellin kanssa!

      Poista
    3. Siinä voisi olla syy mahdollisesti! Näistä pitäisi tulla sitkeitä sisältä! Jos tuntuu ettei marengit kypsy, voi joko lämpötilaa nostaa (max 125c) tai jättää ne paiston jälkeen jälkilämmölle uuniin vielä toiseksi 40-60 minuutiksi. 😊 toivotaan että onnistuu! 😊

      Poista
  6. voiko kayttaa normaali sokeriakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, mutta hienompi sokeri "sulaa" helpommin marenkivaahtoon 😊

      Poista
  7. Kauanko marengit säilyvät hyvinä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiiviisti säilytettynä marengit säilyy parista viikosta pariin kuukauteen 😊

      Poista

Jättäkää kommenttia, herkkusuut :--)