perjantai 17. kesäkuuta 2016

Macarons - täydellinen resepti

Moi!

Täydelliset macarons-leivokset. Kuka myöntää etsineensä niitä pitkään? Tällä ohjeella ja vinkeillä ne syntyy takuuvarmasti!

Nyt ehkä omasta mielestä onnistuneimpien macarons-leivosten pariin. Alkuperäinen ohje (ja muutenkin iso avustus!) ystävältämme Kakkukatrilta, kiitos Katri<3. Mutta pienellä Dr.Sugar-viboilla ja twistillä :) Kuoret saivat ihanan värjäyksen ja matkasivat kohti omistajaansa, Annia :) Lisää juhlista mihin nämä macaronsit matkasivat täältä.



Macarons-ohje;

200 g mantelijauhetta (n.4 dl)
200 g tomusokeria (n.3,3 dl)
140 g valkuaisia (n. 4 L -koon kananmunan valkuaista)
25 g sirosokeria (n.2 rkl)
60 g vettä (4 rkl)
200 g  sokeria (n. 2 1/3 dl)

Jos teet kuvioituja macaronseja, aloita maalaamalla pussi;

Jos haluat kauniisti yksi tai moniraidallisia/värisä macaronseja tee se näin; aseta haluamasi tylla pursotin pussin päähän. Käännä pursotinpussi väärinpäin esimerkiksi ison limupullon tai viinpullon päälle (älä kokonaan että saat se käännettyä takaisin & tylla ei irtoa). Sivele haluamiasi väriaineita runsaasti pussin sisäpinnalle pystysuoraan. Käännä pussi varovaisesti oikeinpäin ja kauho macaronmassaa sen sisälle. Voit vielä painella pussia hellästi että väri tarttuu taikinaan.
Parhaiten värjäykseen sopii geelimäiset värit.


1. Siivilöi tomusokeri & mantelijauhe yhteen. Parhaimman lopputuloksen saat jos toistat tämän muutaman kerran tai hienonnat jauheet monitoimikoneella.
2. Laita puolet valkuaisista kulhoon. Vatkaa valkuaiset (yleiskoneella tai sähkövatkaimella) jämäkäksi marenkivaahdoksi lisäämällä vatkauksen aikana valkuaisten joukkoon 25g sirosokeria.
3. Laita vesi ja 200g sokeria kattilaan ja keitä seos 120 asteiseksi.
4. Kaada 120-asteinen sokerivesi ohuena nauhana marenkivaahdon joukkoon koko aika kunnolla vatkaten.
5. Jatka seoksen vatkaamista kunnes se on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Sekoita erillisessä kulhossa loput valkuaiset sellaisenaan sekä manteli-tomusokeriseos yhteen. Voit lisätä tässä vaiheessa joukkoon väriaineen. Laitoimme itse ripauksen valkoista väriainetta, jotta saimme macaronseista vaaleampia.
6. Marenkiseoksen jäähdyttyä kädenlämpöiseksi, voit sekoittaa sen manteli-tomusokeriseokseen. Lisää ensin pieni määrä marenkia, kääntele se joukkoon ja sitten lisää loput. Halutun värituloksen aikaansaamiseksi voit vielä lisätä väriä jonkin verran.
7. Kääntele seokset toisiinsa huolellisesti nuolijaa apuna käyttäen, oikea koostumus on kiinteä, mutta laskeutuu nuolijasta paksuna nauhana. 
8. Kauho macaronmassa pursotinpussiin missä on pyöreä tylla. Pursota massaa kevyesti öljytylle pellille haluamasi kokoisiksi macaronseiksi. 
9. Anna kuorien "kuivua" vähintään 30(-60min) minuutin ajan. Kokeile kuoren pintaa, jos se on kuiva, se on valmis uuniin.
10. Paista kiertoilmauunissa 120 asteessa tai tavallisella uunilla 140 asteessa 15-20 min. Kuoret ovat valmiita kun ne irtoavat pelliltä helposti.

VINKIT! 

1. Valitse kaupasta hienoin mantelijauhe. Älä valitse sellaista missä on kuoria seassa!
2. Käytä värjäämiseen geelimäisiä tai jauhemaisia värejä, ne eivät pilaa taikinan koostumusta.
3. Ennen kuin alat pursottamaan macaronseja pellille, lusikoi pellille pieni testikuori ja katso laskeutuuko massa. Jos kuoreen jää huippu, sekoita massaa vielä muutaman kerran ympäri.
4. Kuorien kuivattaminen (ns. kuorettaminen) on tärkeä vaihe, sillä vain tarpeeksi kauan kuorettuneihin macaronseihin tulee "jalka".
5. Uunien tehoissa on eroja! Joten älä pelkää kokeilla omaa uuniasi ja löytää oikea teho, siihen voi mennä muutama kerta!
6. Voit pakastaa pelkkiä kuoria tai jopa täytetyt macaronsit. Ne säilyvät hyvinä pitkään. Ota ne sulamaan n. 30 minuuttia ennen tarjoilua!
7. Lämpömittari ja elintarvikevaaka, hanki ne, ostos kannattaa!

Näissä macarons-leivoksissa oli muuten täytteenä ihana vaniljainen buttercream ja osassa buttercreamiin oli sekoitettu herkullista ruusuvettä!




Menestystä kaikille macaronsien valmistamiseen :)

Ja jos onnistutte tällä reseptillä ja satutte kuvaamaan onnistuneet macaronsinne, lisätkää ne instagramiin #macaronbaari hashtagilla varustettuna, niin me ja Katri nähdään tuotoksianne ja luvallanne jaamme kuvia kanavillamme! :)

-Dr.Sugar-

25 kommenttia:

  1. Hei! Olisi ehkä vähän hölmö kysymys kohdasta numero viisi: pitääkö ne loputkin valkuiset vatkata kunnolla vaahdoksi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei. Ne lisätään sellaisenaan :)

      Poista
    2. Okei, kiitos! täytyypä testata tätä reseptiä. Ikinä en ole saanut kunnon "pulleita" kuoria :)

      Poista
  2. Täytyypä laittaa tämä resepti talteen! Ihanan näköisiä! :)

    VastaaPoista
  3. Nami, nami - nämä olivat niin kauniita ja herkullisia! Kiitos ohjeesta, Jinna :) terveisin Erja

    VastaaPoista
  4. Nämä olivat älyttömän hyviä ja tosi kauniita. Itse en oo onnistunut omalla macaronreseptilläni enää uunin vaihtamisen jälkeen. Testaan seuraavaksi tätä kakkukatrin respaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) joo uunissa on ollut meilläkin ongelmia, mutta tällä reseptillä pitäisi onnistua :)

      Poista
  5. Heippa! Kokeilin tällä reseptillä täänän ensimmäistä kertaa ikinä macaronsseja ja onnistui melko hyvin. Yksi asia vain mietityttää, sillä olen ennenkin käyttänyt dr.oetkerin vihreää elintarvikeväriä, ja uunissa se muuttuu sitten ruskeaksi.. Ja näin kävi taas.. osaisitko sanoa, että eikö tuo väri vain ole uuniinkestävä vai missä on vika? Ja mitä värejä kannattaisi sitten käyttää macaronssien värjäämiseen? Kiitos vastauksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva että kuitenkin koostumus onnistui 😊 tämä on meidän luottoresepti! Sinisissä ja vihreissä macaronseissa kannattaa aina olla aika varovainen, sillä ne saattaa helposti ruskistua uunissa. Voit joko kokeilla toisia värejä (suosittelemme geelivärejä, esim.progel) tai alentaa uunin lämpötilaa 😊 onnea seuraavaan kertaan!

      Poista
    2. Hei kiitos paljon vastauksesta :) pitääpä kokeilla jotain toista väriä, kun aina sattuu sama juttu. Resepti oli kyllä hyvä ��

      Poista
  6. Nimimerkillä täälläkin yksi kondiittori13. huhtikuuta 2017 klo 0.08

    Ovatpa herkullisen näköisiä! Itse ulkonäöllisesti kaipaisin kiiltoa macarons kuorien pintaan. Kiiltoa niihin saa marengin ja manteli-tomusokerin yhteen vatkaus vaiheessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiilto on meilläkin aina tehdessä hakusessa ja nämäkin macaronsit livenä kiilsivät vähän kuvia enemmän,veikkaan että kuviointi vähän hämää 😊 vaaleissa (mitkä on satsin loppuosaa) kiilto näkyy jo paremmin 😘 mukavaa kevättä!

      Poista
  7. Hei, voiko macarons ohjeen puolittaa vai meneekö joku siinä kohdin pilalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tämän voi huoletta puolittaa tai sitten tuplata :) kunhan pitää huolen, että suhteet pysyy samana! Mukavia leivontahetkiä!

      Poista
  8. Tyhmä kysymys ;D : kattilassa kun mittaa lämpötilaa, ei saa varmaankaan lämpömittari osua kattilan pohjaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pah! Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, varsinkaan macaronsien teossa! :D mielellään ei saisi osua, sillä se voi hieman vääristää tulosta! :) kivoja leivontahetkiä! :)

      Poista
    2. Kiiiitos vastauksesta :)
      Ok, eli pitäs kokoajan vahtia seosta ja pitää kädellä mittari irti pohjasta ja reunoista? Ja samaan aikaan vahtia yleiskoneessa pyörivää valkuaisvaahtoa?
      Nimimerkillä ennen monet täydelliset macaronit leiponut amatöörileipuri, joka ei enää millään saa niitä onnistumaan. Alkaa hermoa kiristää.

      Poista
    3. Teen yleensä itse niin että oottelen että seos menee ainakin yli 100 asteen ja pistän vasta sitten valkuaiset pyörimään. Näin ainakaan ei koko aikaa tartte kumpaakin kyttäillä 😊 mutta joo, kyllähän nää tarttee pientä multitaskausta 😄

      Poista
    4. Hah, totta :D
      Toisaalta, odottaahan se valkuaisvaahto sen aikaa kulhossaan, että saa sokeriliemen tarpeeks kuumaks. Saako/pitääkö sitä lientä muuten sekottaa, vai annanko vain olla?

      Poista
    5. Ei tarvitse kamalasti sekoitella 😊 en suosittele että valkuaisvaahdon antaa hirveän kauaa odotella,sillä se nopeasti vetistyy!

      Poista
  9. Mikähän mulla meni pieleen kun taikinasta tuli paksu köntti? Vaaka ja lämpömittari oli ja kaikki tehty ohjeiden mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikinan ei kyllä pitäisi olla lainkaan paksua. Mantelijauhe mihin ensin sekoitetaan valkuaiset on todella paksua,mutta kun siihen lisätään vielä vaahdotetut valkuaiset seoksesta pitäisi tulla pursotettavaa.

      Poista

Jättäkää kommenttia, herkkusuut :--)